La crisi dels refugiats

Mohamed Alami, president d'ITRAN   |   17.9.15

La ONG ITRAN denuncia la responsabilitat internacional en l'origen i en la gestió de la crisi dels refugiats i alerta sobre el risc d'infiltració de terroristes islàmics entre el contingent de refugiats sirians.

 

L'arribada massiva d'immigrants sirians als països europeus deixa en evidència, un cop més, les carències de les polítiques de les institucions europees i internacionals per fer front a situacions com aquest èxode de mil·lers de persones que no busquen tan sols millorar les seves condiciones de vida, com s'atreveixen a insinuar molts mitjans, sinó salvar les seves vides i les dels seus, fugint d'un genocidi que es veia a venir des de fa molt, sense que ningú hagi mogut un dit per impedir-ho.

La responsabilitat internacional en l'origen de la crisi

La població siriana està sent massacrada tant pel règim d'Assad com pels seus contrincants, tots ells àvids de poder. Uns, per perpetuar-se en les branques d'un arbre corroït pels tèrmits del despotisme, i els altres, per usurpar aquell mateix poder matant els seus conciutadans i amb l'objectiu de sotmetre als qui sobrevisquin a aquest holocaust. I tot això sota l'atenta mirada d'algun director d'orquestra la partitura del qual regalima sang.

Aquest genocidi no ha estat només permès sinó que ha estat encoratjat per algunes potències que s'atribueixen la qualitat de demòcrates i que des del lamentable 11-S mantenen un full de ruta orientat als seus particulars interessos geo-estratègics, un full de ruta que s'està escrivint amb sang i dolor aliens. Maleït full de ruta!

La necessitat d'una resposta europea eficaç, solidària i responsable

La reacció dels governs i institucions europees davant l'allau humà que s'ha llançat contra les seve fronteres ha estat deplorable. Manca de previsió, de capacitat de reacció, de coordinació, posicions insolidàries, xenofobia...

El valor de la solidaritat, per si sol, hauria de ser suficient perquè ens sentíssim obligats a ajudar i acollir als qui fugen de l'horror; com en altre temps es van veure obligats a fugir molts europeus, que ara vivim la tragèdia des de l'altre costat i, pel que sembla, amb poca memòria. I si amb la solidaritat no n'hi ha prou, estem també obligats a actuar per la nostra responsabilitat sobre el conflicte de que fugen els qui truquen desesperats a la nostra porta. O és que Europa, EEUU, Rússia, Israel, Iran o els països del Golf Pèrsic són aliens al conflicte en què viu e Pròxim Orient des de fa dècades? Cal actuar des d'aquí només si els efectes ens esquitxen, si la mort arriba a les nostres platges? Quants nens han mort durant el conflicte sirià abans que el petit Aylan aparegués mort a la platja de l'illa grega de Kos?

La necessària gestió policial d'aquesta migració massiva

Però la solidaritat deguda, que per a nosaltres és inqüestionable, no ha de fer-nos oblidar el risc per a la nostra seguretat d'aquest allau d'immigrants sirians (algú gosaria garantir que tots ells són sirians?).

Sempre hem sostingut des de les columnes d'ITRAN que el tema de la immigració requeria una solució política i no policial. Però en aquest cas ens sembla obvi que el perill d'infiltració de terroristes jihadistes entre els refugiats és no només real sinó també molt alt. La improvisació i la manca de control amb què s'està gestionant l'arribada dels refugiats a la Unió Europea fa impossible la ja de per si difícil tasca d'identificar totes i cadascuna de les persones que arriben de les zones de conflicte, principalment de Síria, però també d'altres països, per la manca de documentació de molts d'ells, que pot ser deliberada per ocultar la seva identitat, o per l'ús de documentació falsificada.

Per això, les forces de seguretat europees han d'assumir, de manera coordinada, el control de l'entrada de refugiats, per intentar reduir en la mesura que sigui possible el risc que aquestes possibles infiltracions suposen per a la seguretat de les societats d'acollida.

La protecció del refugiat i el respecte degut a la seva dignitat personal

I més enllà de les precaucions necessàries per garantir la nostra seguretat, la de tots, els refugiats han de ser acollits preservant totalment la seva dignitat com a persones; no són delinqüents, no fan més que lluitar per la seva vida. El desgraciat episodi de la frontera austro-hongaresa no s'ha de repetir.

Els governs i les institucions de la Unió Europea han de:

  • Garantir l'adequació de centres d'acollida amb tots els serveis indispensables, com són l'allotjament, la sanitat, psicòlegs, intèrprets i centres per a nens.
  • I facilitar suport econòmic i tècnic als camps que actualment hi ha en els països que han acollit refugiats d'aquestes maleïdes guerres, com Jordània, Turquia, el Líban, etc., dotant-los de tots els mitjans necessaris.

La necessària acció internacional per forçar la fi del conflicte a Síria

I a més de la resposta necessària i urgent als dramàtics efectes del conflicte Sirià, és absolutament necessari acabar amb les càuses de la tragèdia:

  • Cal exigir a totes les potències, la Unió Europea i l'ONU que obrin immediatament vies de negociació sèries i enèrgiques entre les parts en conflicte perquè s'imposi un alto el foc de manera immediata.
  • I la comunitat internacional, especialment els EEUU, Rússia i l'ONU, han de procurar l'aplicació immediata de mesures eficaces per protegir la població siriana, com per exemple la creació d'una zona de seguretat al voltant de les zones de conflicte, sota el comandament dels cascos blaus, per imposar un alto el foc i un desarmament total.

 

El petit Aylan ha arribat mort a la platja grega de Kos; hi ha tot un poble al caire de l'abisme a Síria. No esperem més.