Futbol Club Barcelona i la vergonya de Qatar

ITRAN   |   17.7.15

Des de l'Associació d'Amics del Poble Marroquí - ITRAN, ONG catalana i espanyola de cooperació i ajuda al desenvolupament del poble marroquí, demanem al Futbol Club Barcelona, als seus socis i a tots els candidats a la presidència del Club, que aquests dies debaten sobre el futur de l'entitat, que renunciïn al finançament procedent de Qatar.

L'estat de Qatar està associat al més absolut menyspreu dels drets humans i a la difusió de la més intolerant versió de l'Islam, el salafisme, moviment obertament antioccidental i antidemocràtic. I els diners de Qatar, amb la complaença i la permissivitat de les autoritats del país, finança grups jihadistes que, amb el pretext de la defensa de la puresa de la seva fe islàmica, estan estenent el terror per tot el món, tant a Occident com a Orient i a l'Àfrica.

Esclaus moderns a Qatar

De manera sistemàtica, els treballadors migrants no qualificats a Qatar pateixen explotació i abusos per part dels seus patrons, són esclaus moderns per als seus patrons qatarians, els seus propietarios de facto.

El sistema legal de Qatar exigeix que els treballadors estrangers sense qualificació tinguin un patrocinador local, generalment la persona que els contracta, que es converteix en el seu responsable legal: es requereix el consentiment de l'empresari per canviar de feina, deixar el país, obtenir el permís de conduir, llogar un habitatge o obrir un compte bancari. Aquest sistema ha estat criticat per organitzacions internacionals sindicals i de defensa dels drets humans per crear oportunitats per a l'explotació de treballadors, ja que molts empresaris retenen els passaports i abusen dels seus treballadors amb pocs riscos de conseqüències legals.

Al maig de 2014, davant la pressió internacional, el govern de Qatar va anunciar propostes de reforma d'aquest sistema de kafala o patrocini, promesa que a dia d'avui encara no s'ha complert.

Algunes referències:

Suport de Qatar a l'extremisme jihadista

La sospita internacional sobre el suport financer del règim de Qatar a grups jihadistes a Síria, Iraq i Líbia és general.

Les declaracions oficials són més cautes, però també inequívoques.

  • Informe del Servei d'Investigació del Congrés dels Estats Units sobre Qatar, de novembre de 2014:
  • El govern d'Estats Units no ha acusat públicament l'estat de Qatar de donar suport material a organitzacions terroristes, però recents declaracions del govern nord-americà afirmen que ciutadans privats de Qatar i individus amb seu a Qatar donen aquest suport. Al març i l'octubre de 2014, David Cohen, subsecretari del Tresor per Terrorisme i Intel·ligència Financera, dels Estats Units, es va referir a Qatar com una jurisdicció "permissiva" amb el finançament del terrorisme.

Finançament de Qatar de mesquites salafistes a Espanya

El salafisme a Catalunya és un fenomen en constant creixement, especialment entre els joves. Molts d'ells creuen veure en aquesta interpretació rigorista de l'Islam la solució als seus problemes derivats de la crisi econòmica i la falta d'integració social. I en alguns casos, es tracta del primer pas per accedir a la jihad, la "guerra santa" contra els infidels occidentals, culpables de tots els seus mals.

Catalunya és una de les comunitats autònomes d'Espanya on aquest problema és més preocupant, i són els països del Golf, especialment Qatar, els qui financen les 250 mesquites salafista que hi ha a Catalunya, i l'emirat de Qatar projecta l'obertura de 150 mesquites més a Espanya en els pròxims cinc anys. Això hauria de ser motiu de preocupació per a tots nosaltres, ja que constitueix una possible via per a l'increment de l'islamisme més radical que, traint la seva pròpia fe, deriva en el terrorisme.

 

La samarreta del Barça que llueixen orgullosos i innocents els nostres fills i filles no pot donar publicitat al país que patrocina tanta misèria, fanatisme i horror. És una vergonya per al Club, per a tots els seus socis i seguidors i per a tota la nostra societat.